top of page

Villiyrtit puutarhassa

IMG_8948.jpg

Kun nurmikko on jäänyt hetkeksi ajamatta, ilmestyvät sinne tänne valkoiset siankärsämöt. Toisinaan innostun keräämään niiden kukintoja talteen yrttiteetä varten. Siankärsämöllähän on useita mainioita vaikutuksia terveyteen.

 

Keväisin olen keräillyt pihasta kuusenkerkkiä ja pakastanut niitä sellaisenaan – ja heitellyt vuoden mittaan pieniä määriä aamu-smoothien joukkoon. Samoin olen tehnyt nokkosille, joita putkahtelee pihan reunoille. Hanskat kädessä olen kerännyt niitä sankoon ja leikannut sitten saksilla niiden lehdet kuivumaan itsekseen tasaiselle alustalle. Lopulta olen säilönyt niitä kuivina lasipurkkeihin. Smoothien seassa ne eivät enää pistä, vaan tuovat aamiaiseen rautaisannoksen virkeyttä ja voimaa.

 

Talvella teen havuteetä kuusenoksista. Kiehautan silloin vettä kattilassa ja haudutan siinä pieniksi paloiksi pilkottuja havunoksia. Havuteen maku on mieto ja miellyttävä ja sen sanotaan edistävän hengitysteiden hyvinvointia. Monet flunssanalut on karkoitettu havujen voimalla.

 

Kesäisin olen hauduttanut teetä vaahteranlehdistä tai mustaviinimarjapensaan lehdyköistä. Molemmista tulee kauniin vaaleanvihreää ja pehmeän makuista teetä ja samalla saa annoksen virkistäviä ja terveyttä edistäviä ainesosia.

 

Seuraavaksi on aikomus lisätä voikukan lehtiä salaattiin pieneksi pilkottuna ja tehdä kasvin kukinnoista munakasta. Myös kanoille olen syöttänyt paljon voikukkia – ja mitä enemmän niitä kanoille antaa, sitä syvemmän keltaiseksi muuttuvat munan keltuaiset. Tulevat ne voikukkien vitamiinit hyödynnettyä ihmiselle sitäkin kautta.

 

Villiyrttien maailma on loputtoman laaja ja opettelen käyttämään niitä vähitellen, yrtti kerrallaan tutuksi tehden ja kokeillen. Niiden viehätys on luonnonmukaisuudessa, puhtaudessa, lähiruokafilosofiassa ja terveellisyydessä. Kaiken lisäksi ne ovat ilmaisia!

 

Smoothieni resepti:

muutama luomu-banaani

turkkilaista jogurttia

marjoja pakastimesta (aronia / mustaherukka / mustikka / mansikka / luumu / tyrni)

kourallinen pähkinöitä (saksanpähkinä / manteli / parapähkinä )

loraus luomuhamppuöljyä tai luomuoliiviöljyä

pellavansiemenrouhetta

chia-siemeniä

mantelimaitoa

nokkosenlehtiä / kuusenkerkkiä

bottom of page