top of page

Info

Sijainti

Läxyn tila sijaitsee Nousiaisissa, Turun pohjoispuolella, Suomen lounaisrannikon tuntumassa.

Pyhän Henrikin pyhiinvaellusreitti kulkee aivan Läxyn tilan editse pitkin Halisojantietä. Pyhän Henrikin kirkko, joka on yksi vaellusreitin etapeista näkyy Läxyn talon ikkunoista ja kirkonkellojen kaunis sointi kuuluu hyvin pihalle.

Läxyn tilan lähistöltä on saatavissa evästä matkailijan tarpeisiin. Nousiaisten keskustasta 3,5 km päästä löytyy kaksi ruokakauppaa (S-market ja K-market) sekä Nousiaisten kebab-pizzeria.

Muita lähistöltä löytyviä palveluita ja nähtävyyksiä ovat mm. frisbee-golf-rata, Savojärven uimaranta, Pikisaaren uimaranta, Falkinkosken sauna ja uimaranta, Kuhankuonon retkeilyreitistö, Louhisaaren kartano, Ollin luomumansikkatila sekä Puurin puutarhan vihannekset ja kesäkukat.

Autolla tai pyörällä pääsee myös helposti Turkuun (25 km), Naantaliin (25 km), Kustaviin (55 km) tai Uuteenkaupunkiin (59 km).

IMG_7585.jpg

Yhteystiedot

Jos sinulla on kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse. Majoitukset voit varata AirBnb-sovelluksen kautta.

Majatalon emäntä Tiltu Nurminen

+358 505167925

info@laxy.fi

  • Instagram
  • Facebook
Urho ja Elna Läksy.jpg

Historia

Läksyn tilan isäntänä oli vuosina 1540-1560 Aleksius Heikinpoika. Hänen siihen aikaan perin harvinainen etunimensä aiheutti talolle sen lopullisen nimen: sekä kruununkirjurit että Nousiaisten papit ovat merkinneet Aleksiuksen nimen kirjoihinsa milloin Leksiukseksi (Lexius), milloin Läksyksi (Lexys), ei tietenkään omasta päästään, vaan kansan suusta kuulemansa väännöksen perusteella. 

 

Vuonna 1556 Nousiaisten pitäjässä oli yhteensä 184 taloa. Alakylän yhdestätoista talosta säilyi aina 1900-luvun alkuun asti jakamattomina yhdeksän taloa: Anttila, Finni, Katunpää-Pärkö, Läksy, Pankkila, Pietilä-Pietarla, Pilpola-Paiju, Rauvola-Raula ja Viirilä. 


Läksyn kantatila oli 1500-luvulla perintötila. Kruununtalona tila oli vuosina 1609-1650 ja Maskun Ohensaaren kartalon alustalaistalona v. 1651-1683, jonka jälkeen tila oli jälleen kruununtilana. Perintötilaksi Läksy ostettiin v. 1755.

 

Läxyn tilan nykyisen päärakennuksen ovat rakentaneet Urho ja Elna Läksy vuonna 1932 oletettavasti rakennusmestari Onni Tourun suunnitelmien mukaan. Talon pihapiirissä on säilynyt myös 1800-luvulta peräisin oleva lyhytnurkkainen hirsiaittarakennus ja vanhan navetan graniittikivijalka.

bottom of page