top of page

Ruusujen aika

IMG_8947.jpg

Istun ruusujen ympäröimällä terassilla puolivarjossa Halti-koiran kanssa. Edessäni auringon lämmittämällä puisella pöydällä on kahvikupponen. Nautiskelen eri väristen ruusujen ja pionien viehkeydestä ympärilläni. 

Terassin rakensi nuorempi tytär ystäviensä kanssa muutama vuosi sitten. Ihmeen hyvin se on pysynyt suorassa, vaikka perustukset pystytettiin loivaan rinteeseen.

Pikkuhiljaa vuosi vuodelta olen istuttanut kukkapenkkejä sen ympärille. Osan monivuotisista kasveista olen saanut tuttavilta ja ystäviltä. Kirkkaan punaiset palavat rakkaudet ja syvänkeltaiset tarha-alpit olen siirtänyt puutarhan reunoilta nykyisiin paikkoihinsa terassin kulmille ja etupihan keskelle - samoin kuin punaiset unikot ja maan pintaa peittävät itsestään leviävät ukkomansikat. 

 

Alkukesästä talon seinustoilla kukkivat iki-ihanat moniväriset perinnetulppaanit ja pirteän keltaiset kevätvuohenjuuret sekä taivaansiniset skillat ja helmililjat.

Sitten on keltaisten päivänliljojen ja purppuraisten vuorenkilpien aika. Niiden rinnalla kukkivat takapihan ojan varrella violetit kurjenmiekat. Myöhemmin keskikesällä alkavat keltaiset kurjenmiekat loistaa postilaatikon vieressä kadun varrella. Ne kasvavat siellä omia aikojaan ojan pohjalla. 

Myös ukonlaukan pallomaiset kukinnot tekevät vaikutuksen ryhdikkyydellään.

 

Juhannuksen kieppeillä syttyvät loistamaan lilat ja vaaleanpunaiset akilleijat vanhan puretun navetan graniittikivijalan vieressä ja takapihan mustaherukkapensaiden lomassa. Ja samoin tekevät tietysti valkoiset juhannusruusut, jotka olen istuttanut loivaan kaareen etupihalle.

 

Etupihan kukkapenkkien kuningatar on valkoinen runsasterälehtinen pioni, johon tulee useita upeita kukintoja. Kukkien lomassa kasvavat raparperin valtavat lehdet ja vihreät varret, joista voi tehdä maistuvaa kiisseliä. Nukkeruusu esittelee pienoiskokoisia pinkkejä kukintojaan sen kyljessä.

 

Ruusuista ihanimman tuoksun antaa etupihan hennon vaaleanpunainen ”White pavement”. Samanlaisen toisen taimen istutin myös terassin viereen. Vielä vuosi sitten haaveilin vasta rosariosta ja nyt terassin edustalla kukkii yhtä aikaa fuksian värinen Tricolore de Flandre, vaaleanpunainen Bourbon-ruusu Rosa Luise Odier ja pehmeän valkoinen Blanche Fleur. Philemon-ruusu on ehtinyt kasvattaa varttaan auringon puolella jo muutaman vuoden ja esittelee nyt ylvään valkoista, hyväntuoksuista kruunuaan. 

 

Pellon reunalla kukkivat villeinä maitohorsmat, valkoiset saunakukat ja luonnonvalkoiset mesiangervot. Ja niiden lomassa matalampina violetit hiirenvirnat, eri väriset apilat ja lilat ohdakkeet.

 

Pehmeän lämmin kesätuuli heiluttelee puiden latvoja. Ilma on täydellinen, ei ole kuuma eikä kylmä. Pääskyset sirittävät lentäessään talon ylitse ja perhoset leijailevat kukkapenkistä toiseen. Koirakin on rauhoittunut lepoasentoon terassin varjoisaan kohtaan ja tarkkailee siitä silti valppaana ympäristön tapahtumia, kissojen kulkua pihan poikki, fasaanin vaellusta piilopaikasta toiseen, kukon kieuntaa aitan nurkalta.

Tumman sinivihreä neidonkorento istahtaa viereiselle kuusenoksalle. Tähän voisi hetkeksi nukahtaa, sulkea silmänsä, unohtaa arjen kiireet ja nauttia tuulen pehmeästä puhalluksesta iholla.

bottom of page