top of page

Pyöräretkelle saaristoon

IMG_9245.jpg

Tyttäreni on lähdössä pyöräilemään pariksi viikoksi saaristoon poikaystävänsä kanssa. He ovat aiemmin kulkeneet saariston rengasreittiä Paraisilta Nauvon, Korppoon ja Iniön kautta Kustaviin ja takaisin Nousiaisiin. Tällä kerralla heidän kohteenaan on Ahvenmaan alueella sijaitseva Sottungan saari.

 

Pisin päiväpyöräilymatka suunnitelman mukaan on 50 km, joka tuleekin vastaan heti ensimmäisenä päivänä. Tavoitteena ei välttämättä ole keräillä erityisesti kilometrejä vaan rentoutua ja nauttia saariston luonnosta ja maisemista rennolla otteella leppoisasti matkaten ja kiinnostavissa paikoissa pysähdellen.

 

Tarkoituksena on yöpyä riippukeinussa metsässä. Riippukeinun ylle on olemassa sadesuoja ja hyttyssuoja ja alle lämmittävä underquilt, joka pitää nukkumapaikan lämpimänä koleammallakin ilmalla. Makuupussi on toki ensisijainen lämmön pitäjä.

 

Pakkaus on mielenkiintoinen prosessi. Tilaa pyörälaukuissa ei ole ylettömästi, joten on mietittävä tarkkaan mitä oikeastaan tarvitsee mukaan. Vaatteiden lisäksi tarvitaan myös ruoanlaitto- ja ruokailuvälineet, aurinkorasvaa, kamera, kalastustarvikkeita jne.

 

Pyöräilijän matka saaristossa ja losseilla on huoletonta, kun lauttapaikkoja ei tarvitse varata etukäteen eikä lauttarannoissa jonottaa, vaan voi pujahtaa autojonon ohi suoraan lautan kyytiin.  Pyöräily on todella edullinen tapa viettää lomaa ja pyöräillessä ehtii havaita ympäristöstä paljon enemmän asioita kuin autoillessa. Vauhti on hitaampi ja on aikaa katsella ja olla hiljaa itsensä kanssa. Toisaalta myös liikunta ja raikas ulkoilma tekee ihmiselle hyvää.

 

Oman pihan edestä kulkee Halisojantie, joka on suosittu pyöräilyreitti. Välillä tietä pitkin kulkee parinkymmenen hengen kilpapyöräilijäjoukkueita keltaisissa puvuissaan ja joukon johtaja huutelee suuntamerkkejä jo kaukaa ennen Kirkkotien risteystä. Toisinaan ohi pyöräilee perheitä, joilla on eväät mukana repuissa ja lapset ajavat etummaisina vauhdin nopeutta määrittäen.

 

Ensimmäiset majoittujat Läxyn tilan historiassa olivat pyöräilijöitä – pariskunta, joka oli lähtenyt pyöräajelulle Turusta Nousiaisiin. He yöpyivät talossa yön ja seuraavana päivänä lähtivät polkemaan pikkuhiljaa takaisin Turkuun. Lähimatkailua parhaimmillaan!

 

Läxyn tilalta voisi lähteä pyörällä vaikka viiteen eri suuntaan – (1) Kirkkotietä pitkin keskustaan ja Lemun ja Askaisten suuntaan - tai Kustavintielle viehättävää, mutkikasta ja pientä Mietoistentietä pitkin.

 

Jos lähtee talolta oikealle (2) Maskun suuntaan voi noudatella esimerkiksi Pyhän Henrikin pyhiinvaellusreittiä, joka kulkee viereisen kirkon kohdalta Halisojantietä pitkään Maskuun, Ruskolle ja Turkuun päin. Tai jos lähtee pyhiinvaellusreittiä (3) pohjoiseen, voi ajaa Yläneen ja Köyliön kautta Kokemäelle asti.

 

(4) Valpperintien ja Vahdontien risteyksestä pääsee kätevästi ajamaan Ruskolle tai Vahdolle.

 

(5) Koljolantien risteyksestä kulkee reitti Valpperin ja Saksalan kautta Kurjenrahkan kansallispuiston alueelle, josta löytyy mm. Savonrannan sauna ja uimaranta sekä hienoja ulkoilureittejä ja polkuja.

 

Myös Suomen vanhimpaan matkailureittiin, niin kutsuttuun Seitsemän kirkon reittiin, kuuluvat Raision, Lemun, Maskun, Merimaskun, Nousiaisten, Askaisten ja Naantalin kirkot. Nousiaisten kirkko on aivan kivenheiton päässä Läxyn tilalta.

 

Nousiaisista löytyy myös pyöräliike Nousten pyörä, jossa onnistuu pyörien huolto ja korjaus ja josta saa vaikkapa pyöräilykypäriä, pumppuja sekä lukkoja tarvittaessa.

 

Läxyn tilalta voi myös vuokrata tavallisen jopon tai kolmivaihteisen pyörän päiväksi. Täytyypä lähteä itsekin vähän testaamaan vieläkö oma pyörä kulkee yhtä kevyesti kuin ennen!

bottom of page